Door: Mette Vreeken

Op de vraag hoe het staat met de democratie, antwoordt Zihni Özdil een beetje grappend: “De democratie is doodziek. Wat we moeten doen? Naar de eerste hulp, de democratie moet aan het infuus!” Maar dan serieus: “Er is wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat de de belangen van de allerrijksten in Nederland, zonder te stemmen, uitmonden in beleid. De belangen van Nederlanders met een laag inkomen die wel stemmen niet. Dat is schokkend en zou voorpaginanieuws moeten zijn, maar dat is het helaas niet.” Als voorbeeld wat er mis is, noemt Özdil de lobby voor afschaffing van de dividendbelasting. “Het stond in geen enkel verkiezingsprogramma, maar wordt even met een sms’je van Paul Polman bijna geregeld.” 

Lobby, lobbyen en lobbyisten. “Shell of Unilever zijn dikke matties met de premier, die krijgen bijna geen tegenslag meer vanuit de Kamer. Dat vind ik echt zorgelijk.”

Als Tweede Kamerlid voor GroenLinks werd hij zelf ook belobbyd. “Kamerleden hebben heel weinig ondersteuning. Als je mazzel hebt, heb je één beleidsmedewerker tot je beschikking, die je vaak ook nog deelt met een collega. Het is zo uitgeknepen, de Kamer heeft zichzelf echt blind en lam gemaakt.” Goede informatie van lobbyisten was dan ook van harte welkom. Zo is Özdil zeer te spreken over de sterke studentenlobby van het ISO en het Lsvb, een illustratie dat je ook zonder macht door geld ook invloed kan hebben. Het is wel belangrijk dat de Kamerleden niet te veel afhankelijk zijn van lobbyisten voor het gewone handwerk.

Op 6 februari is Zihni Özdil spreker op het symposium ‘Democratisch Verlangen’ van Wallaart & Kusse Public Affairs. Wat zijn democratisch verlangen is? “Authenticiteit. De Nederlandse democratie moet niet te veel gaan lijken op marketing, met gelikte slogans.”

Wil je ook naar dit evenement komen op 6 februari in Amsterdam? Geef je op via info@wkpa.nl en ontvang meer informatie.