Door Mette Vreeken

Toegankelijke Stateninformatie, hoe fijn zou dat zijn? Helaas bewijst de praktijk dat die toegankelijkheid nu nog een verre droom is. Voor mijn werk struin ik dagelijks websites van overheidsinstanties af om te checken wat er op lokaal, provinciaal en nationaal niveau gebeurd is. Brieven, moties, schriftelijke vragen, vergaderingen, debatten… als ik in mijn werk iets geleerd heb, dan is het dat de politiek nooit stilstaat. Zelfs niet tijdens het reces!

Het is mijn taak om te weten wat er speelt, zodat ik opdrachtgevers tijdig op de hoogte kan brengen van ontwikkelingen die relevant zijn voor hun organisatie. Of het nu gaat om kansen, bedreigingen of simpelweg een update: als public affairs-adviseur kan ik pas goed adviseren als ik op de hoogte ben van de laatste ontwikkelingen.

Best logisch, toch? Helaas stuit ik in mijn dagelijkse zoektocht op aardig wat obstakels. Want iets anders wat ik in mijn werk geleerd heb, is dat overheidsinformatie lang niet altijd zo toegankelijk is. Zeker op provinciaal niveau. Een bezoek aan bepaalde provinciale websites neemt aanzienlijk meer tijd in beslag dan aan andere websites. En dat komt niet omdat die provincies meer te melden hebben. Was het maar zo!

Neem bijvoorbeeld de website van de provincie Overijssel. Na goed zoeken en flink doorklikken kom je terecht bij ‘ingekomen stukken’. Hier is alle informatie op één hoop gegooid: mededelingen van Gedeputeerden, Statenvragen, informatie van externen en nieuwsbrieven. Dat zou geen probleem zijn als je die informatie kunt filteren op het soort stuk. Maar dat is niet mogelijk; je kunt alleen filteren op advies van Gedeputeerden of op datum. Even snel iets opzoeken zit er dus niet in.

Hetzelfde geldt overigens voor de provincie Utrecht. Dat komt alleen niet door een overvloed aan stukken, maar eerder omdat er nauwelijks iets online staat. Ik vind het bijvoorbeeld moeilijk te geloven dat er de afgelopen vier maanden slechts drie stukken naar de provincie zijn verstuurd.

Onoverzichtelijke websites, verouderde informatie en eindeloos doorklikken leiden niet zelden tot frustraties. Ik vermoed dat anderen dit gevoel van ‘kan dit niet anders?’ ook regelmatig bekruipt. Bedenk maar eens wie er allemaal gebruik maken van Stateninformatie. Organisaties, journalisten, inwoners: de besluitvorming van provincies raakt ons allemaal.

Een gebruiksvriendelijke applicatie of website verlaagt de drempel om eens blik te werpen op Stateninformatie. De mogelijkheid om ingekomen stukken te filteren maakt een bezoek aan de website aantrekkelijker. En voor provincies helpt het misschien als het hen makkelijk gemaakt wordt om iets te publiceren op de website.

Toegankelijke Stateninformatie vergroot de betrokkenheid van burgers en instanties bij de provinciale politiek en verkleint de afstand tussen de politiek en de maatschappij. Kortom, open Stateninformatie is essentieel voor onze democratie!